De zomer is aangebroken! En dan heb je zonnebrand extra hard nodig om het huidje van je kind te beschermen en te verzorgen. Lees hier over welke factor je het beste kunt gebruiken en wanneer je je baby moet insmeren met zonnebrandcrème.
Wanneer moet je je baby insmeren met zonnebrand?
De eerste 12 maanden wordt afgeraden om je baby met direct zonlicht in contact te brengen. Gebruik daarom, vooral in het voorjaar en de zomer, een hoedje, beschermende kleding en een zonnebril. En voor de onbedekte delen van de huid een zonnebrandcrème. Probeer daarnaast je kindje zoveel mogelijk in de schaduw te houden.
Welke SPF-factor moet je gebruiken?
Een zonnebrand (SPF) verlengt de duur dat je huid in de zon kan zonder te verbranden. Heb je een erg lichte huid dan verbrand je al na 10 minuten. Breng je bijvoorbeeld SPF 30 aan dan kun je 30x 10 minuten in de zon. Dus kun je 300 minuten (5 uur ongeveer) in de zon zonder te verbranden. Kanttekening daarbij is dat je wel elke 2 uur opnieuw moet insmeren.Een kinderhuid is nog volop in ontwikkeling en is kwetsbaarder dan dat van volwassenen. Dus ook al zijn ze donkerder getint of verbranden ze niet zo snel, moet je altijd de onbedekte huid van je kinderen insmeren met zonnebrandcrème.
Dr. Leenarts (dermatoloog en huidverzorgingsmaker) raadt ouders aan om minimaal een SPF 30 te gebruiken. Ze heeft een zonnebrand voor baby’s en kinderen ontwikkeld met maximaal SPF 30. Ze heeft geen SPF 50 gemaakt omdat het verschil tussen SPF 30 en 50 maar 2%. En daarbij hoopt ze dat ouders hun kinderen wat vaker insmeren bij factor 30.
Welke zonnebrand is beter: spray of créme?
In Nederland krijgt een zonnebrandcréme niet zomaar een SPF-factor. Daar zijn hele strenge regels voor. Dus als er SPF 30 op staat, dan is het SPF 30. Maar de toepassing kan wel anders zijn. Wees je er bijvoorbeeld van bewust dat een SPF-spray (zo’n spuitbus heb ik het over) wel heel handig en snel is, maar dat veel van de inhoud ook sneller wegvliegt en niet altijd alles op de huid terecht komt. Dan is de beschermingsfactor wel hoog, maar is de kans dat je te weinig smeert hoger. Persoonlijk smeer ik voor het ontbijt mijn dochter altijd in en neem ik een spray mee in mijn handtas. Handig om snel even de SPF op te toppen onderweg als het zonnig wordt. Deze spray van Garnier is extra handig, want hij heeft een hoge beschermingsfactor, en hij plakt niet. Dus zand blijft niet aan de benen of armen plakken, maar blijft fijn op het strand.
Hoe vaak moet je je kind insmeren?
Elke 2 uur insmeren met tenminste factor 30 is het advies van het KWF. Let er ook op dat als je kind in het water is geweest de zonnebrand waarschijnlijk ook voor een deel is weggespoeld. Smeer daarom na het zwemmen sowieso nog een keer in. Oh, en vergeet niet voordat je het zwempak of de zwembroek aan doet, dat je ook onder de zwemkleding insmeert. Badpakken en zwembroeken houden wel wat UV-straling tegen, maar lang niet alles.
Je kunt het jezelf ook iets makkelijker maken. Denk aan speciale zwemkleding met UV-beschermingsfactor. Heel handig voor die kindjes die als een woeste krokodil lopen te worstelen omdat ze niet ingesmeerd willen worden.
Welke zonnebrand voor baby’s met een gevoelige huid of eczeem?
Voor baby’s en kinderen met een gevoelige huid of eczeem is het belangrijk om naar de ingrediënten te kijken. Parfum en alcohol zijn bijvoorbeeld ingrediënten die een huid irriteren. Helemaal als die al wat gevoeliger is. Kies daarom voor kinderen met eczeem en gevoelige huidjes voor een zonnebrand zonder parfum en alcohol, zoals deze van Organic Children.